Peren kívüli egyezséggel zárult Dávid és Góliát harca, amelyben sikerben a magyar kormány is vastagon kivette a részét. A happy end-nek természetesen nem mindenki örül, de az ő számukra van egy rossz hírem: új szelek fújnak, és nem ez lesz az utolsó, hogy egy nemzetállam kormánya immár képes lesz megvédeni nemzete érdekeit, akár még egy multinacionális vállalattal szemben is.

A mai napon békés, peren kívüli megállapodás született a Heineken, és az Igazi Csíki Sört gyártó Lixid Project Kft. között. Persze nem volt ez mindig így. A Heineken a román piacra való belépése után vásárolt meg egy csíkszeredai sörgyárat, amivel együtt a Ciuc Premium nevű sörmárkát is megszerezte. Amikor aztán 2014-ben megjelent a piacon az Igazi Csíki Sör, a Heineken romániai leányvállalata szellemi tulajdon megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelmi tevékenység vádjával indított pert, mondván azt össze lehet keverni a Ciuc Premiummal – mivel a Ciuc magyarul Csík.

Mivel a per elindításától fogva úgy állt a helyzet, hogy az Igazi Csíki Sör győz a vitában, ezért is volt meglepő a román táblabíróság januári ítélete, amelyben kimondták: a két sör összetéveszthető, mert nagyon hasonló a nevük és a címkéjük is. Az ítéletet már a meghozatalakor vitatták, hiszen teljesen más az üvegek formája, a betűtípusok, a használt színek, a címke mérete, vagyis gyakorlatilag minden.

Még a név is csak áthallásban hasonlít, hiszen a Ciuc Premium magyarul Csík Prémium lenne, nem csíki, és főleg nem Igazi Csíki Sör. De mivel az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) is elutasította a Heineken védjegy megsemmisítésére irányuló keresetét, így még meglepőbb volt a román táblabíróság tiltó döntése, amely mögött a jogi érvek összeomlása miatt immár csak politikai szándékokat lehetett sejteni.

Szerencsére a kormány állhatatos munkájának köszönhetően ez az abszurd, és teljes mértékben igazságtalan helyzet – amelyben valakiket a származásuk és/vagy esetleg némi gazdasági lobbi hatása miatt diszkrimináltak – most végre megszűnt. Természetesen az érintett felek sem maradtak resttel a hálájukat kinyilvánítani az ügy kapcsán – talán nem is a hála a legjobb kifejezés, hiszen a magyar kormány ezzel nem kegyet gyakorolt, hanem csupán az igazság kikényszerítését érte el határozott, de nem vakmerő intézkedésekkel.

Részlet az Igazi Csíki Sör közleményéből:

Meg szeretnénk köszönni minden támogatónknak, fogyasztóinknak, a helyi közösségünknek és nem utolsó sorban Magyarország Kormányának az önzetlen segítséget.
Nélkületek nem sikerült volna! Köszönjük!
És köszönjük Hódmezővásárhely!”

Én, magyar emberként csak örülni tudok annak, ha a magyar kormány – akár az országhatáron túl is – hatékonyan tudja képviselni a magyar emberek gazdasági, jogi, politikai érdekeit. Sajnos azonban nem ez az egyetlen álláspont határon innen – amely gondolkodásmód részben magyarázatot is nyújt a korábbi kormányok töketlenségére tehetetlenségére. Csupán néhány, az elmúlt hetek indexes cikkeiből, amelyek a témával foglalkoztak:

 • Betiltották Romániában az Igazi Csíki Sört (2017.01.27, 14:30)
 • Fideszes-jobbikos bojkott a Csíki Sör miatt: nem isznak több Heinekent (2017.01.31, 14:23)
 • Lázár ki akarja zavarni a Sopronit a boltokból az Igazi Csíki Sör miatt (2017.02.03, 10:28)
 • Csíki Sör-gate: a holland nagykövetség aggódik (2017.02.03, 18:21)
 • Nem tágít az Igazi Csíki Sör: új néven folytatják (2017.02.07, 22:05)
 • A Miniszterelnökség is keményen beleszállt a Heinekenbe (2017.02.08, 20:50)
 • Ez csak háború egy korsóban (2017.02.09, 12:27)
 • A sörbotrány, amiben minden furcsa (2017.02.10, 10:05)
 • Rossz hír a Csíkinek: nem áll meg a Heineken-buldózer – Növelte profitját a holland sörpolip, pénzügyileg nehéz lesz legyőzni a behemótot. (2017.02.15,  12:05)
 • Lázárék már börtönnel fenyegetik a Heinekent (2017.03.13, 21:26)
 • Lázár: a Heineken nehéz hetek elé fog nézni (2017.3.16 22:24)
 • Parlament elé megy a Heinekent szívató vörös csillagos törvényjavaslat (2017.03.20, 12:12)
 • Lázár: Hollandiában sincs horogkeresztes Heineken (2017.03.20, 20:20)
 • HVG: a Fidesz ejti a lex Heinekent – Semmi esélyük nem lenne a bíróság előtt. (2017.03.21, 07:07)
 • Vesztes csatába indulnak Lázárék a Heineken ellen (2017.03.21, 14:27)
 • Lázár nem bírja az alkoholt, de este Igazi Csíki Sört kóstol (2017.03.23, 13:52)
 • Lázár: Tárgyaljon a Heineken és a Csíki Sör (2017.03.24, 12:13)
 • Nemzeti érzelműként a Csíki Sör mizériája érthetetlen és nevetséges (2017.03.24, 12:35)
 • Segítség a Lázár-Semjén csillagrombolónak: Menczer Erzsébet, a fideszes civil (2017.03.24, 14:59)
 • Piti bosszúval voltunk elfoglalva (2017.03.27, 00:22)
 • Lázár Heineken-ellenes propagandája már a mókusokat is megfertőzte! (2017.03.27, 09:56)

Majd ezt követően 4 órával később, a Dávid-Góliát küzdelmét már-már megszégyenítően visszafogott zárással, mindenféle katarzis nélkül végül megérkezett a történet igazán meglepő vége, amelyet ezzel a címmel sikerült szűkszavúan elintézniük, mintha semmi előzmény nem lett volna: Megegyezett a Heineken a Csíki Sörrel – a felek minden peres ügyet megszüntetnek egymás között.

Ahogy nézem a cselekmény fonalát, az események alakulását, volt itt minden: felháborodás, tiltás, nevetségessé tevés, intrika, ármány, árulás, pont mint egy szappanoperában. Csak éppen egy dolog hiányzott: a mértéktartó tudósítás. Régen túl vagyok már azon a szinten, hogy az önjelölt erkölcscsősz szerepébe bújva, másokat sajtóetikából oktassak ki, de az az érzés, hogy az index mintha végig a Heinekennek szurkolt volna, megkérdőjelez néhány dolgot. Legelőször például azt, hogy ha képtelen az objektív újságírásra, akkor mégis miért állt a Heineken pártjára? Talán azért, mert pénzzel támogatják őket? Vagy mert a szerkesztőségen belül mindenki imádja a sörüket? Egyik magyarázat sem tűnik túl logikusnak. Ellenben egy egészen más megközelítés igencsak megállja a helyét: ők nem a Heinekennek szurkoltak, hanem a Csíki Sör ellen. Persze a sportban sem ismeretlen fogalom, ha a rivális csapat bukását kívánjuk, de ebben az esetben kérdés, hogy mi válthatta ki a Csíki Sörrel szembeni ellenszenvet. Én őszintén remélem, hogy csak a kormánnyal szembeni, mindent elvakító gyűlöletük, mert a másik magyarázat sokkal elkeserítőbb lenne. Mégpedig az, hogy Heineken-Igazi Csíki Sör csörtében egy nemzetközi vs. nemzeti összecsapást véltek felfedezni, amiben ráadásul további hendikep, hogy az elnyomni hivatott kis sörmanufaktúra magyar.

Attól tartok, hogy ez az elmúlt néhány évtized liberális szellemű nevelés végterméke, amikor is a nemzeti öntudat helyét átvette az egyetemes bűntudat önpusztító kultúrája. Ennek következtében ha valamilyen szokás, érték, termék köztudomásul magyar (német, angol, holland stb.) gyökerekre tekint vissza, akkor büszkeség helyett immár a szégyen az az érzés, amelynek minden idegsejtünkön azonnal át kell futnia – kivéve persze, ha ‘nyugati’, mert abból még a bélsár is csak jó lehet; persze értem én ezt a nyugati szóhasználatot, hiszen az gondosan kerüli bármely nemzet konkrét megnevezését.

És mivel az index újságírói magyarok (bocsánat, nem akarom megsérteni őket, magyar nyelven írják furfangos cikkeiket), ezért a kötelező bűntudat érzete hatványozottan kell, hogy hasson – hiszen saját nemzetükkel szemben kell az érvényre juttatni. Mivel azonban az Igazi Csíki Sör nemcsak, hogy magyar, hanem egyenesen székely is, el tudjuk képzelni, hogy ez mekkora kötelező érvényű önmeghasonulást eredményez a liberálisan haladó gondolkodóknál. Ha ehhez még azt is hozzá vesszük, hogy a származását nem rest még a nevében is viselni, el is érkezünk überelhetetlenül legrosszabb emberi tulajdonsághalmazhoz, ami valaha is létezett: büszke, határon túli magyar. Ezek alapján azt hiszen még visszafogottak is voltak a címválasztások.

Ugyanakkor összességében mégsem haragszom az indexre, ahogy végső soron a Heinekennek is hálával tartozunk, hiszen a médiaháborújuk mérlege mindenképp pozitív: az indexnek köszönhető órási ingyenes médiakampány egy ilyen kis sörgyár számára olyan megjelenési felületet biztosított, amelyet a saját költségvetéséből valószínűleg soha nem tudott volna finanszírozni. Az indexnek hála nem hiszem, hogy ma még létezik olyan ember Magyarországon, aki ne hallott volna az Igazi Csíki Sörről, köszönet érte!

A sors furcsa fintora, hogy bár szándékaik éppen ellentétesek voltak, azonban mégis sikerült egy nemzeti egységet kovácsolniuk a Csíki Sör köré, amely így már nemcsak Székelyföldön, de Magyarországon is a nemzeti megmaradás egyik szimbóluma lett. A nemzeti öntudat erősödése mellett van azonban a történetnek még egy említésre méltó, és igencsak előremutató hozadéka. Mégpedig az, hogy a magyar kormány ázsiója és nemzetközi megítélése érezhetően megnőtt az utóbbi időben. Ezt a kijelentésemet nem csak az bizonyítja, hogy reális esély mutatkozik az új amerikai elnökkel való kapcsolat szorosabbra fűzésére, vagy mert a V4-ek egyfajta Unión belüli erőközponttá nőtte ki magát, amihez egyre többen szeretnének csatlakozni, vagy mert már Angela Merkel német kancellár is a határok megerősítéséről beszél, vagy mert decemberben először tagadhattuk meg a román nemzeti ünnepen való kötelező részvételt, vagy mert már nyíltan lehet beszélni a székely autonómiáról, hanem mert egy kis ország nemzeti kormánya végre meg tudja védeni nemzeti érdekeit akár külföldön is, akár a világ egyik legnagyobb vállalatával szemben. Rossz hír ez a globalizációt támogatóknak, de ugyanakkor reménykeltő a demokrácia híveinek.

keep-calm-and-drink-igazi-csíki-sör