agitatio

kitekintés a világra

Fridi, a korszakalkotó

Az egykori showman exkluzív nagyinterjúban rántotta le a leplet a tv2-nél és az atv-nél kialakult új helyzetről, és avatott be a mindig izgalmas kulisszatitkokba. De vajon jót tesz e a szakmának, ha egy korábbi tagja kendőzetlenül kipakol a sajtónak? Friderikusz örökségének nyomában jártunk.

A sztori ismert: múlt héten az indexnek adott nagyinterjújában Friderikusz őszintén beszélt – ahogy ő fogalmaz – a közállapotokat mérgező jelenségről, amely a tv-k szerkesztőségeibe is beszivárgott. A ’90-es évek emblematikus tévés figurája sok érdekes témába engedett betekintést a laikusoknak, ami által mi is egy kicsit részeseinek éreztük magunkat a média hétköznapjainak. A narratíva végig az volt, hogy a kormány lenyomja a szakmaiságot és helyét a lojalitás kényszerével és a fenyegetéssel váltja fel. Az eredmény egy olyan egzisztenciálisan fenyegetett kaszt, amelynek bár nincs hozzá gyomra, a megélhetése miatt mégsem tudja elhagyni ezt a ‘Fidesz-fészket’. Mondandója hitelesítésére számos konkrét példát és nevet hozott, így többek között beszélt Tilláról, Hajósról, az atv-t irányító Németh családról, de említést tett Hajdú Péterrel és Andy Vajnával kialakult viszonyáról is.

Az interjú pedig ebben a pillanatban vált valami egészen újjá, korszakalkotóvá. Ugyanis olyan már sokszor volt, hogy egy elbocsátott, sértett ember kígyót-békát mond korábbi munkahelyeire – akár azért mert elküldték, akár azért mert számára nem tetsző módon változott a légkör -, de olyanra még sosem volt példa, hogy valaki a munkatársaival történő magánbeszélgetéseket tárná a nyilvánosság elé, főleg úgy, hogy állítása szerint nekik sem tetszik a környezet amiben dolgozniuk kell, vagyis szembefordította őket jelenlegi munkaadóikkal, így változtatva pokollá az életüket.

A válaszra persze nem kellett sokáig várni. A riportban érintett legtöbb személy közleményben határolódott el, Hajdú Péter pedig egyenesen perrel fenyegetőzött. Persze megszólalt több, a két csatornánál dolgozó prominens is az ügyben, az atv-n műsort vezető Havas Henrik például így kommentálta a történteket:

Komolyan mondom, hányingert kaptam, amikor elolvastam a szöveget, merthogy Sanyika szimplán feljelenti néhány kollégáját, amikor azt fejtegeti, hogy bár ott virítanak a TV2 képernyőjén, igazából utálják a Fideszt, az Orbán-rendszert.”

De Rónai Egon is hasonlóképpen emlékezett meg egykori kollégájáról:

Nem tudom, hogy a mások hozzájárulása nélkül kibeszélt, neki magánemberként vagy televíziós vezetőként elmondott és az interjúban idézett mondatok valóban elhangoztak-e. Majdnem mindegy is, mert kiadásuk a nyilvánosságnak emberi árulás. De azt tudom, hogy az ATV nem így működik, nem annyi nézője van, nem ilyenek a belső viszonyok. Azt tudom, hogy ilyen információkat barátról-ellenségről, kollégákról nem fecsegünk ki. A többit Havas Henrik precízen leírta.”

Ugyanakkor nem csak a fent említett két tv alkalmazásában álló személyek kommentálták hasonlóan az interjúban elhangzottakat, és nem is csak abból a politikai közösségből, ahová Friderikusz sorolja magát. Puzsér Róbert például így írt róla:

Friderikusz Sándor egy sértett és erőszakos nárcisztikus egoista, aki televíziós munkásságával több kárt okozott a hazai nyilvánosságnak, mint pályatársainak bármelyike. (…) Akkor járna legjobban, ha holnap csatlakozna Vágó Istvánhoz, és ő is beülne a DK elnökségébe. Tévésnek hitvány volt, ha összeszedi magát, politikusnak is elég hitvány lehet ahhoz, hogy sikeres legyen.”

A széleskörű kiállásnak és összezárásnak tehát alaposan oka van. Pontosan ugyanaz, ami miatt a beszélgetés korszakalkotóvá vált. Ugyanis azáltal, hogy egy tv-s személyiség lelkiismeret nélkül árulja el és teszi céltáblák középpontjává korábbi munkatársait, egy új, általa hozott korszak eljövetelét vetíti előre. Egy olyan korszakot, ahol a munkatársak nem mernek többé őszintén beszélni még a barátaikkal sem, mert nem tudhatják, hogy az mikor fog a nyilvánosság felé fordulni.

Ironikus, hogy Friderikusz az interjúban végig a félelem és elnyomás elleni küzdelem kereszteslovagjaként tünteti fel magát, miközben a saját értékrendjéből adódó erkölcstelenség az, ami valójában elhozta a kádári időkre emlékeztető csengőfrászt, bizonytalanságot, bizalmatlanságot és félelmet ezeknek az embereknek az életébe.

Previous

Rogán a népvándorlás első politikusáldozata?

Next

56 tanulsága

1 Comment

  1. Márton Rezső

    Az “agitáció” az (volt), amikor ennek az erkölcsi véglénynek a szellemi elődjei véresre verték az Édesapámat, mert nem akart belépni a tsz-be anno……

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén