A mai nap eseményei világossá tették, hogy nincs visszaút. A politikai rendszereken átívelő karrier sorsa a legnagyobb úszok felsorakozásával megpecsételődni látszik. Gyárfás, a nagy politikai túlélő elérkezett a végjátékhoz.

Mint az ismeretes, a csak ‘Hosszú-Gyárfás párharc’-ként emlegetett szappanopera hétfőn újabb fejezetéhez ért, amely könnyen lehet, hogy Gyárfás végjátékaként fog bevonulni a történelembe. A tavalyi sikertelen próbálkozásokból tanulva Katinka ezúttal több társának véleményével felvértezve kezdett neki szemmel láthatóan legfontosabb közéleti küldetésének második felvonásához, és – a korábbiaktól eltérően – immár nyíltan beszél róla, hogy az Úszó Szövetséget több mint két évtizede vezető Gyárfást le kell váltani.

Az okok nyilvánvalóak. A Magyar Úszó Szövetséget saját játszóterévé züllesztő elnök már csak a fejlődés legfőbb akadályának szerepében tetszeleghet régimódi, mindent kontroll alatt tartó eszközeinek köszönhetően. Nehéz lenne hibáztatni érte, hiszen a régi rendszer képviselője a szocializmusban felnőve sajátította el a társadalmi rend sajátos szervezését.

Hosszú ezért több sikeres úszótársával együtt megfogalmazta azt a 7 pontot, amelytől a sport felvirágzását reméli:

  • Álljon fel egy új, az úszók egészét maga mögött tudó, megbízható vezetőség, ami hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására.
  • Kérjük, hogy a fontos kérdésekben létrejöhessen a valódi titkos szavazás, illetve szűnjön meg a megkérdőjelezhető elektronikus távszavazási rendszer.
  • Fektessenek le egységes, objektív válogatási elveket, átlátható szabályrendszert és működést.
  • Fontosnak tartjuk az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének, feladatainak újraszabályozását.
  • Kérjük, a válogatott keret részére való zavartalan felkészülés és állandó helyszín biztosítását.
  • Határozzák meg az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elveit.
  • Az új vezetést kérjük, hogy szüntesse meg a jelenlegi kiszolgáltatott rendszert, és törekedjen a források transzparens, ésszerű, szakmai szempontok alapján történő felhasználására.

A dolog nem egyszerű, hiszen a magyar úszást idáig sem lehetett sikertelennek nevezni, bár Hosszú Katinka bemutatta, hogy egyedi módszereivel micsoda eredményeket lehet elérni még ezen túl is. Továbbá nehezíti Gyárfás leváltását, hogy az elnök nemcsak az Úszó Szövetség elnöke, hanem a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) alelnöke és végrehajtási bizottságának tagja, továbbá az Európai Úszó Szövetség gazdasági vezetője, és a Magyar Olimpia Bizottság alelnöke.

Fenti titulusaiból kiindulva elképzelhetjük, hogy nem kis szerepe volt a vizes vb magyarországi megrendezésében, így egy évvel a megrendezés előtt eltávolítani nem biztos, hogy a legjobb döntés lenne. Már csak azért sem, mert egy sikeres rendezés a budapesti olimpia főpróbájának is tekinthető, így érdemben befolyásolná annak elnyerési esélyét.

Ugyanakkor múlt hét csütörtökön aláírták az összes 2020-as vizes Európa-bajnokságra vonatkozó szerződést, amit szintén Budapesten rendeznek, így a következő néhány évben már biztos, hogy a vizes sportok tekintetében felkerültünk a világ élvonalának térképére, és nemcsak a kiemelkedő sportolói teljesítményeink révén. Tehát ebből a szempontból biztosítottnak tekinthető az úszósport jövője, ami azt is jelentheti, hogy az elnök széles kapcsolati halójára középtávon nincs szükség.

Gyárfás Tamás – Karrierjét sportriporterként kezdte, tudósított a Los Angeles-i olimpiáról. Ez időtájt ismerkedett meg Bodnár Györggyel, a kétes ügyleteken meggazdagodott vállalkozóval. Rajta keresztül ismerkedett meg Békesi Lászlóval, a Németh-kormány pénzügyminiszterével. A rendszerváltás után Bodnárral közös vállalkozásba kezdtek, ezt követően indították el a Nap-keltét is gyártó NAP TV-t, amivel megalapozta vagyonát. A TV miatt került konfliktusba Fenyő János médiavállalkozóval, aki meg akarta szerezni azt. Nem véletlen, hogy Fenyő meggyilkolása miatt ő is a nyomozók látószögébe került, de érintettségét nem tudták bizonyítani. A Fidesz kormányra kerülése után száműzték műsorát a köztévéből, így elvesztette médiabefolyását, de mivel már 1993 óta az Úszó Szövetség elnöke, így társadalmi rangját meg tudta őrizni. Könnyen lehet, hogy most ezt is elveszti, bár éppen a státusz miatt nem fogja magát hagyni, hiszen már csak ez az egyetlen érintkezési pontja a külvilággal. Mivel vagyonos ember, ezért a pénz valószínűleg kevésbé számít motivációs tényezőnek.

Gyárfás végjáték

Mivel személye immár túlságosan terhessé vált, ráadásul korábbi Nap-keltés tevékenysége és állítólagos alvilági kapcsolatai már régóta szúrják kormánypárti politikusok szemét, ezért a Népszabadság megszűnése után leváltásával a szocializmus egy másik szimbóluma kerülhet a történelem lapjaira. Az egyetlen megválaszolatlan kérdést csupán csak az utódlása jelentené, amire úgy tűnt, hogy már be is jelentkezett az egykori sportért felelős államtitkár Czene Attila, aki kemény véleményével szállt bele Gyárfásba, mondván ‘diktatúra van a szövetségben’. Persze ő a jelenlegi kapitányt, Hargitay Andrást javasolja erre a posztra, de meg lennék lepve, ha Hargitay, a Gyárfást mentegető szavai után komolyan számításba jöhetne, mint az elnöki poszt következő várományosa.

Mindenesetre az a tény, hogy már a következő elnök személyéről szólnak a találgatások, megerősíti azt a vélekedést, hogy ez valóban Gyárfás végjátéka.