agitatio

kitekintés a világra

Manipuláció képekkel

Néhány apró, de gátlástalan trükk arról, hogy hogyan mossunk össze egyébként független eseményeket az általunk kívánt hatás elérése érdekében. 

A manipuláció egyfajta befolyásolás, amelynek célja mások attitűdjének, a beállítódásának átformálása, a viselkedés, a cselekvés, az érzelmek és a kogníció megváltoztatása, átszervezése.

Sokféleképpen lehet mások véleményét befolyásolni, a digitális korszak beköszöntével az eszköztár pedig csak tovább hatványozódott. Most a hírszerkesztés képekkel történő manipulálását vesszük górcső alá, két egyszerű példán keresztül.

gyárfás 2

Forrás: 444.hu

Cím a hírportálon: Gyárfás szerint rossz üzenet a fiataloknak, hogy ha hibát látunk, kiállunk vele a nyilvánosság elé.

Az alcím pedig: Az úszóelnök stílusosan reagált Hosszú Katinka felháborodására.

Nos, mi ebben a manipuláció, amikor csak egy képpel illusztrálták a történet főszereplőjét? Hát a másik személy, aki szintén a képen található és aki történetesen a miniszterelnök, Orbán Viktor. Tehát sikerült a történethez fűzni a politikát, bár a témához semmi köze sincs. Ehhez jön még hozzá a cím (amelynek félrevezető megfogalmazását egy következő bejegyzésben fogom kifejteni): rossz üzenet a fiataloknak, hogy ha hibát látnak, kiállnak a nyilvánosság elé. Ha csak átfutjuk az oldalt és néhány másodpercnyi időt szánunk az információk feldolgozására, milyen kép marad meg az emlékezetünkben? Gyárfás, aki – pozíciójából adódóan kötelező jelleggel találkozik a miniszterelnökkel, mellesleg éppenséggel baloldali elkötelezettségű – el akarja hallgattatni a fiatalokat, hogy ne merjenek szólni, ha bármi kiváltja a nemtetszésüket, széles mosollyal, nagy egyetértésben feszít Orbán Viktor oldalán. A kívánt asszociáció egyértelmű: Orbán is olyan mint ő, el akarja hallgattatni az elégedetlenkedőket.

De nézzünk egy másik példát!

blatter2

Forrás: 444.hu

Cím: Örök életre eltiltaná a futballtól Michel Platinit a FIFA etikai bizottsága.

Alcím: Az UEFA elnökét, a bukott Sepp Blatter egykori kegyeltjét – és itt fontos, hogy tudjuk: annak az embernek a kegyeltjéről van szó, aki korrupciós botrányba keveredett – októberben még csak 90 napra tiltották el, és megtiltották, hogy megpályázza a FIFA elnökségét – már csak az hiányzott volna, hogy leírják: sikkasztás gyanúja miatt függesztették fel.

A recept ugyanaz: a cikk a FIFA botrányairól szól. Akkor mégis mit keres rajta egy ország miniszterelnöke? Mert hát világos, hogy valamilyen képet kellett a hírhez illeszteni, de tényleg nem találtak volna olyat, ahol indokolatlanul nem hoznak vele összefüggésbe senkit? Hát dehogynem, de nem az volt a cél. A cél, hogy a számukra nem tetsző személyt lejárassák, rossz hírbe hozzák és erre a képekkel történő manipuláció lehetőséget kínált. Ugye, hogy mennyire egyszerű?

Összegzésként néhány tanács, hogyan kerülhetjük el a manipulatív hírszerkesztők csapdáit. Először is, azt könnyű manipulálni, akinek csak részlegesek az ismeretei – Gyárfás baloldali, már Orbán előtt is az úszószövetség élén állt. Szánjunk rá időt, hogy meggyőződjünk róla, hogy a közölni kívánt hír mennyire áll kapcsolatban a csatolt képpel. Végül, ha leleplezzük a nyilvánvaló jeleket, engedjünk meg magunknak annyi igényességet, hogy a megtévesztésünkre hivatott portálokat a jövőben fenntartásokkal olvassuk.

Previous

Konzervatív – liberális: küzdelem az európai identifikációs versenyben

Next

A migráció valódi oka – célkeresztben az Európai Egyesült Államok

1 Comment

  1. kiss róbert

    Telitaláléat !Ezt ujságok cimlapjain,”Vigyázat,megtévesztés” piros 3-szögű figyelmezető jelzéssel kéne terjeszteni,külön rovatokat,ujságokban ,tévékben,nap mint nap.Igy talán alá lehetne ásni a mnipulátorok céljait,különösen az ineternet világában.Egy egész intézmény rendszert kéne kiépiteni ÖNMAGUNK védelmében, a manipulátorok ellen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén