A kabinetfőnök a mennyből könnyen a pokolba juthat néhány nap leforgása alatt, ugyanis nem elég, hogy a migráció kommunikációs felelőseként a korábbi sikertémából csak egy érvényességi küszöböt el nem érő népszavazást tudott összehozni, de Vona Gábor az alkotmánymódosítás megszavazását is a letelepedési kötvény megszüntetéséhez kötötte.

Sűrűek a napjai mostanában Rogán Antalnak. Az egykori belvárosi polgármesternek a népszavazás első számú felelőseként először az eredmény magyarázása miatt fájhatott a feje, de még mielőtt elmerülhetett volna a részletekben, máris egy újabb ügy miatt kényszerült magyarázkodásra, hiszen a szavazás másnapján már a helikopterezésével volt tele a hazai sajtó. Legújabb fejleményként pedig a tegnapi Vona-Orbán találkozó eredménye okozhat neki némi fejtörést.

Történt ugyanis, hogy a népszavazás után a kormány belengette az alkotmánymódosítás tervét, de mivel már nem rendelkezik a parlamentben kétharmados felhatalmazással, így a szavazáshoz mindenképpen partnerekre lenne szüksége. A módosítási javaslat politikai szempontból is jó húzásnak tűnhet, hiszen kényszerhelyzetbe hozta a Jobbikot, aki – miután nem vállalt aktív szerepet a kvótaelutasítási kampányban – nehezen tudná meggyőzni táborát, hogy továbbra is a nemzet jövőjének legfőbb védelmezője. Viszont ha megszavazza a módosítást, akkor a maradék megkülönböztető jelét is elveszítené, és így teljes mértékben egy gyenge Fidesz-klónnal lenne egyenlő – persze ez nem is biztos, hogy annyira ellenére lenne. Így tehát abba a nehéz helyzetbe került, hogy ha nem szavazza meg az alkotmánymódosítást, akkor is szavazatokat veszít, de ha megszavazza, akkor is. Ebben a helyzetben – egyfajta utolsó menekülési kísérletként – dobta be Vona a szavazás letelepedési kötvény megszüntetéséhez  való feltételét, mondván “se szegény terrorista, se gazdag terrorista ne jöjjön, se Juncker se Rogán ne tudjon bevándorlókat betelepíteni az országba” – téves egyenlőségjelet téve ezáltal minden bevándorlási szándék közé.

A húzás politikai szempontból nem rossz, hiszen sok-sok év után az a helyzet állt elő, hogy Orbán Viktornak egy hazai politikus tudott nehezebb pillanatokat okozni. Mivel az alkotmánymódosítás a Fidesz kezdeményezése volt, így nehezen tudna kihátrálni belőle. Vona sikere részben annak is köszönhető, hogy ezzel azt is sikerült elérnie, hogy a már régóta a közbeszéd tárgyát képező – ám azzal idáig hivatalosan nem foglalkozó – kormány a legmagasabb szinten kezelje a letelepedési kötvények kérdését. Úgy tűnik tehát, hogy a miniszterelnöknek komolyan el kell gondolkodnia az ajánlaton, ami látszólag be is következett, hiszen ahogy Tuzson Bence kommunikációs államtitkár fogalmazott: “Orbán Viktor, mint minden eddigi javaslatot, ezt is megfontolja”. Ezt a narratívát látszik erősíteni Lázár kormányinfón elmondott szavai is, miszerint Varga Mihály az ország felminősítése miatt áttekinti az összes létező állampapírral kapcsolatos feladatot, amelynek része a letelepedési kötvény felülvizsgálata is.

Úgy látszik tehát, hogy az elmúlt pár nap a politikai és magánéleti kihívás mellett egy gazdasági eredetű gondot is hozott Rogán számára, amik együttesen ha a bukását nem is, de a párton belüli befolyásának érezhető csökkenését mindenképpen magával fogják hozni.